Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι καβάτζωσαν το 70% από τα 803 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Για κάθε πρόσφυγα θα αναλογουσαν 14.000 ευρώ ανθρωπιστικής βοηθειας
Που πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν στην χώρα μας για τους πρόσφυγες;  αναρωτιέται σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με τους αρθρογράφους Daniel Howden και Απόστολο Φωτιάδη, η τεράστια προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα το 2015, ανάγκασε τα Ηνωμένα Έθνη να σημάνουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα στην Ε.Ε, με την Ε.Ε να στέλνει για πρώτη φορά χρήματα τα οποία προορίζονταν για τον 3ο κόσμο σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Έκτος αυτού χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο έσπευσαν στην Ελλάδα να βοηθήσουν να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Το ποσό που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωσή για την προσφυγική κρίση σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης Refugees Deeply είναι 803 εκατομμύρια δολάρια, το θέμα είναι ότι κανείς δεν ξέρει που ακριβώς πήγε αυτό το τεράστιο ποσό.
Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, δεν έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν ολοκλήρωσε τον εκτεταμένο στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτούνταν από την Ε.Ε και διοχετεύτηκαν σε διάφορους άλλους οργανισμούς. Σύμφωνα πάντως με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που είναι Επίτροπος στην Ε.Ε για τα θέματα μετανάστευσης, από την Ε.Ε έχουν δοθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Πιθανότατα ο επίτροπος εννοεί όλα τα διαθέσιμα και θεωρητικά κεφάλαια που υπάρχουν για το προσφυγικό και όχι τα ποσά που έχουν διατεθεί.
Τα 803 εκατομμύρια δολάρια, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία για άμεση αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Με το σκεπτικό ότι τα λεφτά αυτά μοιράστηκαν στους 1,03 εκατομμύρια πρόσφυγες που εισήλθαν στην χώρα από το 2015, θα έπρεπε να έχουν δαπανηθεί, αναλογικά για τον καθένα , 780 δολάρια. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα όμως, έχουν δοθεί σαν βοήθεια για τους 57 χιλιάδες ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα μας, μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου του 2016.
803 εκατομμύρια δολάρια για 57 χιλιάδες ανθρώπους σημαίνει ότι σε κάθε έναν εγκλωβισμένο στην χώρα μας αναλογούν 14.088 δολάρια από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, υπεύθυνο για τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοηθείας, από τα 100 δολάρια που δόθηκαν για κάθε πρόσφυγα, τα 70 δεν ξέρει κανείς που πήγαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου υποδοχής προσφύγων που δημιουργήθηκε στην Λέσβο. Το ¨Απάνεμο” ήταν μια εγκατάσταση που κατασκεύασε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) στην Λέσβο και είχε την δυναμική να υποδέχεται 2.000 πρόσφυγες ημερησίως. Χρηματοδοτήθηκαν από ιδιώτες και το φιλανθρωπικό ίδρυμα Radcliffe Foundation. Το κέντρο λειτούργησε χωρίς πότε να έχει πλήρη δυναμικότητα και τέθηκε εκτός λειτουργίας το Μάρτιο του 2016.
Έντονη αναφορά γίνεται στο άρθρο για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης προσφύγων.
Σε δηλώσεις του χτες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ειπε:
Δεν θέλουμε ευέλικτη αλληλεγγύη. Η εθελοντική βάση προσφοράς δεν βοήθησε. Από τα αιτήματα της Ελλάδας για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, έλαβε μόνο το 5% και από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
και συμπλήρωσε:
Στην ενδοχώρα οι συνθήκες είναι, πλέον, πολύ καλές, ενώ στα νησιά η κατάσταση παραμένει δύσκολη, κυρίως γιατί υπάρχει συνωστισμός, οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις και οι ξενοδόχοι αρνούνται να νοικιάσουν δωμάτια σε μετανάστες. Οι συνθήκες για τους πρόσφυγες θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον, θα  διασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση, και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα δοθούν μετρητά και δικαίωμα εργασίας σε όλους
 http://luben.tv/stream/107123

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου